IPL

IPL

Intense Pulsed Light- Ljusbehandling.

“Intense pulse light”, blixtljus. 

Vi erbjuder IPL från LUX FORMOSA™ som utvecklas och tillverkas i Sverige med svenska delar. Vår IPL maskin ger bra behandlingsresultat och är pålitlig och effektiv.

Vi har en joulmätare som mäter styrkan på pulsen så att vi vet att apparaten levererar det antal joul som behövs för en effektiv behandling.

Vi behandlar följande:

 • Permanent hårborttagning på de allra flesta hudtyper.
 • Hudrodnad och vaskulära förändringar som ytliga kapillärer.
 • Hyperpigmenteringar.
 • Kollagenstimulering med hudstrukturförbättring som fina linjer, förstorade porer och uppstramning.

Behandlingsteknologin

En stark blixtljuslampa producerar ett kontrollerat och säkert ljus som noggrant filtreras beroende på vad som skall behandlas och går ner till önskat djup i huden och omvandlas till värmeenergi. Hårstrån och åldersfläckar innehåller melanin, blodkärl innehåller hemoglobin. När melanin och hemoglobin träffas med rätt typ av ljus upphettas de under kontrollerade former, utan att skada närliggande vävnad, och försvinner med hudens normala förnyelsecykel.

Vid all behandling med IPL skall huden vara blek och all solbränna vara borta innan första behandlingen och solskyddsfaktor 30-50 skall användas i ansiktet varje dag mellan behandlingarna och även 4 veckor efter sista behandlingen.

Konsultation och testpuls görs före första behandlingen för ev kontraindikationer och för att värdera hudens tolerans.

Skillnaden mellan IPL och laser

Laser ger en väldigt intensiv ljusstråle av likriktad enkel våglängd och ljusstrålen absorberas i hela huden och omkringliggande vävnad, och inte bara behandlingsmålet. Olika laserutrustningar producerar olika våglängder. En laserutrustning kan alltså bara användas för ett ändamål. Med IPL bestämmer vi vad vi vill behandla och byter filter för att nå olika djup i huden. Med ett mörkare filter kommer vi längre ner i huden för att komma åt hårsäckarna, med ett ytligare filter behandlar vi övriga hudåkommor.

IPL producerar ett ljus som liknar blixtljus. Ljuset är högintensivt och alstrar många olika våglängder. IPL är snällare mot huden än laser. Styrkan är betydligt lägre och därmed skonsammare för omkringliggande vävnaden. Fördelarna med IPL är att det är liten risk att orsaka skador, eftersom skadligt ljus filtreras bort.

Med IPL från LUX FORMOSA™ erbjuder vi säkra och effektiva behandlingar med minimal risk för skador på huden.

Permanent hårborttagning

För hårborttagning är det pigmentet i hårstrået, melaninet som är önskat mål för ljuset. Hårstrået absorberar ljus som omvandlas till värme. När temperaturen når ca. 70 grader Celsius koagulerar proteinerna i hårfollikeln, vilket innebär att hårfollikeln dör. När en follikel är koagulerad är hårväxten i denna follikel förstörd.

Genom att vi kan byta filter kan vi uppnå bra resultat på allt från mellanbruna till mörka hår. Optimalt är svarta hår och ljus hud. Hårfolliken genomgår tre faser i sin utveckling och hårborttagning med IPL fungerar endast när håret är i den växande, anagena fasen, då innehåller den mest melanin som kan absorbera ljuset. I ansiktet är 75% av de utväxta håren i anagen fas till skillnad från 25% på kroppen. Därför behövs det fler behandlingar för att få ett bra resultat på kroppen. Hår som är i övriga faser kommer fortsätta växa och behandlas vid nästa behandlingstillfälle. Det är viktigt att följa behandlingsschemat och komma på behandling var 6:e vecka så vi inte missar när håret kommer in i anagen fas. Väldigt ljust hår och rött hår går inte att behandla med IPL eftersom det saknar pigment. Då rekommenderar vi epilering eller vid fjun Alkaline Wash.

Borttagning av hudrodnader, vaskulära förändringar

När vi behandlar hudrodnader använder vi våglängder som söker sig till blodets hemoglobin som är det absorberande målet. Det kontrollerande och säkra ljuset går ner till önskat djup i huden och omvandlas där till värmeenergi. Där värms kapillärerna upp till ca 65 grader Celsius under kontrollerande former utan att skada närliggande vävnad.

Ytliga kapillärer, teleangiektasier, spider, couprose, senila angiom, cherryspot och Poikilodermia Civatte lämpar sig för behandling med IPL.

Mindre ytliga kapillärer som behandlas kan omedelbart försvinna, större ytliga kapillärer har mer struktur som ska koaguleras och kroppen behöver mer tid på sig att ta hand om de koagulerade restprodukterna.

Rosacea är en vanlig hudåkomma som går att stärka upp med IPL, behandlingen är mycket individuell, kontakta oss för individuell behandlingsplan.

När vi behandlar akne med IPL, så är målet att koagulera den ökande och onormala kärlformationen, för att dämpa själva inflammationen. Den verkar även antibakteriellt på aknebakterien PBA, då den värms upp. Behandlingen med IPL ger fina resultat. Beroende på aknens omfattning anpassas behandlingen individuellt.

Pigmentförändringar

De pigmentförändringar som vi behandlar med IPL är hyperpigmenteringar. De har en överproduktion av melanin i melanocyterna. Det finns olika varianter av detta, men alla kännetecknas av en mörkare hudfärg.

När vi behandlar pigmentförändringar söker sig ljuset till det överpresterande melaninet i melanocyterna. Endast dessa pigment koaguleras, utan att skada omkringliggande vävnad. Pigmentet mörknar och en liten skorpa kan bildas, denna skall få ramla loss avsig själv för att undvika ärr. Pigmenteringar behandlas med 4 veckors mellanrum. Antal behandlingar är individuellt.Vi behöver ett läkarutlåtande på att pigmentförändringen är ofarlig innan vi behandlar.

Kollagenstimulering

När huden åldras blir hudens olika funktioner nedsatta. Hudens fasthetsfibrer, kollagenet försämras vilket gör att huden förlorar sin spänst.

Naturligt åldrande samt att vara utsatt för solljus, kan sätta sina spår på olika sätt. Andra kännetecken på solskadad/åldrad hud är följande:

 • Hudens fibrer minskar i antal och blir stelare.
 • Epidermis blir tunnare.
 • Grov hudstruktur.
 • Stora porer.
 • Förmågan att binda fukt minskar.
 • Talgproduktionen avtar.
 • Kapillärerna vidgas och ökar i antal.
 • Pigmenteringen blir ojämn pga melanocyternas ojämna produktion.

Vi behandlar solskadad/åldrad hud med IPL med fina resultat. Här vill vi stimulera hudens kollagenproduktion. Hemoglobinet i blodet absorberas av ljuset vilket skapar ett lätt inflammatoriskt tillstånd, som sänder signaler till hudens fibroblaster. Fibroblasterna svarar på signalerna genom att öka produktionen av kollagen, som en försvarsreaktion. Effekten kommer successivt och verkar uppstramande och rynkreducerande.

Behandlingen upprepas 3-6 gånger, med 3 veckors mellanrum för optimal effekt. Eftersom behandlingen inte orsakar några ytliga skador som behöver läka innebär det inga sociala begränsningar utan man kan gå till jobbet som vanligt. En hög solskyddsfaktor skall användas varje dag mellan behandlingarna oavsett årstid och även efter behandlingsseriens slut.

Med yttre välmående kommer inre harmoni

Boka en behandling

Om du vill boka en behandling så ring, skicka oss ett mail eller fyll i bokningsformuläret nedan på vilken behandling du vill göra samt förslag på olika dagar och tider som passar dig. Vi svarar på ditt mail så snart vi kan. Endast bekräftad behandling anses som bokad. Vi har telefonsvarare dygnet runt så lämna ett tydligt meddelande till oss så återkommer vi när vi har en paus i behandlingen. Vi svarar inte i telefon om vi är upptagna i en behandling av respekt för kundens tid.

Vår avbokningspolicy

Om du inte kan komma på din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar så fort du kan eller senast 24 timmar innan din bokade tid via mail eller telefon, annars debiterar vi fullt behandlingspris.

Din tid kan vara attraktiv för någon annan kund.

Avbokning via sociala medier är inte giltig.

Du når oss på telefon 031-711 82 20 eller mecka@mecka.nu

Välkommen!

Med yttre välmående kommer inre harmoni

Boka en behandling

Boka_behandling