IPL_hårborttagning_ben

IPL

IPL, "Intense Pulse Light", Blixtljus

Vi erbjuder IPL från LUX FORMOSA™ som utvecklas och tillverkas i Sverige med svenska delar. Vår IPL maskin ger bra behandlingsresultat och är pålitlig och effektiv.

VI BEHANDLAR FÖLJANDE

 • Permanent hårborttagning på de allra flesta hudtyper.
 • Borttagning av hudrodnad, vaskulära förändringar ( t. ex. ytliga kärl,Rosacea,akne)
 • Borttagning av pigmentförändringar.
 • Kollagenstimulering (rynkor, ärrbildning, bristningar, hudstrukturförbättring, fina linjer, förstorade porer)

BEHANDLINGSTEKNOLOGIN

En stark blixtljuslampa producerar ett kontrollerat och säkert ljus som noggrant filtreras beroende på vad som skall behandlas och går ner till önskat djup i huden och omvandlas till värmeenergi. Hårstrån och åldersfläckar innehåller melanin, blodkärl innehåller hemoglobin. När melanin och hemoglobin träffas med rätt typ av ljus upphettas de under kontrollerade former, utan att skada närliggande vävnad, och försvinner med hudens normala förnyelsecykel.

SKILLNADEN MELLAN IPL OCH LASER

Laser ger en väldigt intensiv ljusstråle av likriktad enkel våglängd och ljusstrålen absorberas i hela huden och omkringliggande vävnad, och inte bara behandlingsmålet. Olika laserutrustningar producerar olika våglängder. En laserutrustning kan alltså bara användas för ett ändamål. Med IPL bestämmer vi vad vi vill behandla och byter filter för att nå olika djup i huden. Med ett mörkare filter kommer vi längre ner i huden för att komma åt hårsäckarna, med ett ytligare filter behandlar vi övriga hudåkommor.

IPL producerar ett ljus som liknar blixtljus. Ljuset är högintensivt och alstrar många olika våglängder. IPL är "snällare" mot huden än laser. Styrkan är betydligt lägre och därmed skonsammare för omkringliggande vävnad. Precis som med laserbehandling är det lika viktigt i en IPLbehandling att använda skyddsglasögon för att inte kunna skada ögonen.

Fördelarna med IPL är att det är liten risk att orsaka skador, eftersom skadligt ljus filtreras bort. Användning av laser för permanent hårborttagning är kostsamt och kräver hög energi för att vara effektiv. Den höga energin kan ge ärr, blåsor, smärta och pigmenteringar.

Med IPL från LUX FORMOSA™ erbjuder vi säkra och effektiva behandlingar med minimal risk för skador på huden.

PERMANENT HÅRBORTTAGNING

För hårborttagning är det pigmentet i hårstrået, melaninet som är önskat mål för ljuset. Hårstrået absorberar ljus, som omvandlas till värme. När temperaturen når ca. 70 grader Celsius koagulerar proteinerna i hårfollikeln, vilket innebär att hårfollikeln dör. När en follikel är koagulerad är hårväxten i denna follikel förstörd.

Genom att vi kan byta filter kan vi uppnå bra resultat på allt från ganska ljusa hår till mörka hår. Hårfolliken genomgår tre faser i sin utveckling och hårborttagning med IPL fungerar endast när håret är i den växande (anagena) fasen, då innehåller den mest melanin som kan absorbera ljuset. Mindre mängd melanin absorberar mindre ljus vilket leder till ett sämre resultat. Hår som är i övriga faser vid behandlingstillfället kommer fortsätta växa, och behandlas vid ett annat behandlingstillfälle. Väldigt ljust hår och rött hår svarar dåligt på behandling med IPL.

Normalt försvinner 60-90% av håren i den växande fasen vid varje behandling. upprepade behandlingar (4-6 st med 3-5 veckors intervall) behövs för att permanent få bort oönskad hårväxt. De flesta kunder är nöjda efter 3-5 behandlingar, andra kunder med hög motståndskraft kan behöva mer än 8 behandlingar.

Behandlingsytan skall inte exponeras för solljus 4 veckor före och efter behandling.

BORTTAGNING AV HUDRODNADER, VASKULÄRA FÖRÄNDRINGAR

När vi behandlar hudrodnader använder vi våglängder som söker sig till blodets hemoglobin som är det absorberande målet. Det kontrollerande och säkra ljuset går ner till önskat djup i huden och omvandlas där till värmeenergi. Där värms blodkärlet upp under kontrollerande former utan att skada närliggande vävnad. Kärlväggarnas celler koagulerar vid ca 65 grader Celsius.

Dessa vaskulära förändringar lämpar sig för behandling med IPL:

 • Senila angiom (Cherryspot)
 • Teleangiektasier
 • Aktinisk keratos
 • Poikilodermia Civatte
 • Spider
 • Nevus Flammus
 • Perioral dermatit

Mindre ytliga kärl som behandlas kan omedelbart försvinna, större ytliga kärl har mer struktur som ska koaguleras och kroppen behöver mer tid på sig att ta hand om de koagulerade restprodukterna.

Rosacea är en vanlig hudåkomma som går att stärka upp med IPL, behandlingen är mycket individuell, kontakta oss för individuell behandlingsplan.

När vi behandlar akne med IPL, så är målet att koagulera den ökande och onormala kärlformationen, för att dämpa själva inflammationen. Den verkar även antibakteriellt på aknebakterien PBA, då den värms upp. Behandlingen med IPL ger fina resultat. Beroende på aknens omfattning anpassas behandlingen individuellt.

PIGMENTFÖRÄNDRINGAR

De pigmentförändringar som vi behandlar med IPL är hyperpigmenteringar. De har en överproduktion av melanin i melanocyterna. Det finns olika varianter av detta, men alla kännetecknas av en mörkare hudfärg.

När vi behandlar pigmentförändringar söker sig ljuset till det överpresterande melaninet i melanocyterna. Endast dessa pigment koaguleras, utan att skada omkringliggande vävnad. Pigmentet mörknar och en liten skorpa kan bildas, denna skall få ramla loss avsig själv för att undvika ärr. Pigmenteringar behandlas med 4 veckors mellanrum. Antal behandlingar är individuellt.

Vanliga hyperpigmenteringar som vi kan behandla med IPL

 • Effelides (fräknar)
 • Lentigo Simpex
 • Lentigo Seniles
 • Beckers Nevus
 • Halonevus
 • Hyperkeratosiska nevus
 • Hormonella pigmenteringar (vid graviditet, p-piller)
 • Melasma (vid graviditet)
 • Café au lait
 • Pigmentering efter inflammation

KOLLAGENSTIMULERING

99% av hudens åldrande orsakas av UV-ljus och endast 1% av rynkorna är genetiskt betingade.

När huden åldras blir hudens olika funktioner nedsatta. Hudens fasthetsfibrer (kollagen) försämras vilket gör att huden förlorar sin spänst.

Naturligt åldrande samt att vara utsatt för solljus, kan sätta sina spår på olika sätt. Andra kännetecken på solskadad/åldrad hud är följande:
Hudens fibrer minskar i antal och blir stelare.
Epidermis blir tunnare.
Grov hudstruktur.
Stora porer.
Förmågan att binda fukt minskar.
Talgproduktionen avtar.
Kapillärerna vidgas och ökar i antal.
Pigmenteringen blir ojämn pga melanocyternas ojämna produktion.
Vi behandlar solskadad/åldrad hud med IPL med fina resultat. Här vill vi stimulera hudens kollagenproduktion. Hemoglobinet i blodet absorberas av ljuset vilket skapar ett lätt inflammatoriskt tillstånd, som sänder signaler till hudens fibroplaster. Fibroplasterna svarar på signalerna genom att öka produktionen av kollagen, som en försvarsreaktion. Effekten kommer successivt och verkar uppstramande och rynkreducerande.

Behandlingen upprepas 3-6 gånger, med 3 veckors mellanrum för optimal effekt. Eftersom behandlingen inte orsakar några ytliga skador skall läka (vilket sker med laser) kan du återgå till arbete och andra sociala situationer direkt efter behandlingen.

IPL behandlingHårborttagning på ben

IPL intense pulse light blixtljuslampanAnnica och Marie med IPL-maskinen

logo-luxformosa

IPL LUX Formosa®